Chat with us, powered by LiveChat

Lagere energieprijzen en prijsplafonds per 1 januari,
wat betekent dit voor het mkb?

Een paar weken geleden werd al aangekondigd dat de overheid maatregelen zou nemen om de stijgende energieprijzen te compenseren. Dit wordt gedaan door middel van het zogeheten verbruiksplafond. Dit houdt in dat de energieprijzen onder dit plafond lager liggen dan erboven. Daarnaast worden de tarieven van elektriciteit en gas verlaagd per 1 januari. De precieze waardes hiervoor zijn nu vastgesteld en leggen we hieronder uit.

Wat zijn de maatregelen precies?

Vanaf 1 januari geldt er een prijs- en verbruiksplafond voor alle huishoudens en kleinverbruikers, waaronder zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.


Voor elektriciteit ligt het nieuwe tarief op €0,40 per kWh inclusief belastingen (waar eerder €0,70 vermeld was). Het plafond is daarnaast gewijzigd van 2.400 kWh naar 2.900 kWh.


Voor gas wordt het tarief vanaf 1 januari €1,45 per kuub (waar eerder €1,50 vermeld was). Het verbruiksplafond blijft op de eerder genoemde 1.200m3 staan.


Het plafond van elektriciteit is iets verhoogd, zodat het gebruik van een (hybride) warmtepomp interessant blijft. Hierdoor stijgt het elektriciteitgebruik namelijk, maar daalt je gasverbruik wel aanzienlijk.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond

Korting op energierekening in november en december

Naast de genoemde maatregelen die per 1 januari 2023 ingaan, is er ook een maatregel die direct de stijging in energiekosten moet gaan opvangen. Alle kleinverbruikers ontvangen daarom een vaste korting van €190,- per maand. Deze korting geldt voor de maanden november en december.

Wat betekent dit concreet voor het kleine mkb?

Het compenseren van de energieprijzen in 2023 zal voor veel bedrijven een stuk lagere energierekening op gaan leveren. Ter vergelijk, de huidige prijzen (begin oktober 2022) liggen op €0,83 per kWh en €3,66 per kuub gas*. De verlaging per 1 januari gaat dus een aanzienlijk verschil maken ten opzichte van de huidige prijzen.


Voor een bedrijf dat beide plafonds bereikt (1200m3 gas en 2900 kWh) geldt een besparing van €221,- op de gasrekening per maand en €103,92 op elektriciteit. Een totaal verschil van €324,92 per maand, wanneer vergeleken met de huidige prijs. Voor bedrijven die nog onder eerder vastgestelde tarieven vallen, geldt uiteraard een andere besparing.


* Bron: https://www.energievergelijk.nl/

Een voorbeeld in de praktijk

We gaan even uit van een winkel (detailhandel) van 200m2. Het gemiddelde verbruik ligt hierbij op 17m3 gas per m2 en 105,2 kWh per m2*. Dit komt neer op een totaal van 3.400 m3 gas en 21.040 kWh per jaar.


De energierekening zou met de huidige prijzen uitkomen op €29.907,20 per jaar. Wanneer we de nieuwe regeling van het prijsplafond aanhouden, zal de energierekening van deze winkel in 2023 uitkomen op €26.008,20 per jaar. De ondernemer zal dus in totaal €3.899,00 minder kwijt zijn door deze regeling.

Sidenote: we hebben voor de prijzen boven het plafond in 2023 gebruik gemaakt van de huidige energieprijzen, deze kunnen volgend jaar uiteraard lager of juist nog hoger uitvallen.


Ter vergelijk: in 2020/2021 was de prijs van een kuub gas nog rond de 55 cent en voor 1 kWh 11 cent. De energierekening van bovengenoemd bedrijf kwam toen uit op €4.184,40.


* Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83374NED

Wil je weten wat de energierekening voor 2023 voor jouw onderneming zal worden? Geef dan je energieverbruik aan ons door en we rekenen het voor je uit!

Maatregelen voor het energie-intensieve mkb

Bovengenoemde regels gelden voor kleinverbruikers. Bedrijven die meer energie verbruiken, het energie-intensieve mkb, vallen echter buiten deze regeling. Dit zijn bedrijven zoals bakkers, tuincentra en sauna’s. Voor hen is de TEK-regeling (Tegoemoetkoming Energiekosten-regeling) in het leven geroepen. De details voor de regeling zijn op dit moment nog niet volledig uitgewerkt.


Wat al wel bekend is, is dat de steun zal bestaan uit een te bepalen percentage van de stijging van het energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming (subsidieplafond). Gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie zal dan bestaan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Zodra er meer details over de regeling bekend worden zullen we hier een uitgebreide blog over plaatsen.

Toevoeging: deze details zijn bekendgemaakt en kun je in ons nieuwsbericht over de TEK regeling terugvinden.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/gerichte-ondersteuning-energie-intensief-mkb-met-tek-regeling

Je energiekosten verder verlagen

Wil jij als ondernemer serieus werk maken van energiebesparing en daarmee eventuele toekomstige prijsstijgingen voor zijn? Met energiemonitoring en -advies verlaag je jouw energierekening voor de lange termijn.


Je krijgt inzicht in waar jij eenvoudig op kan besparen en ontvangt een maatwerk actieplan waar jouw energieadviseur je bij ondersteunt. Ook kun je het effect van uitgevoerde maatregelen direct terugzien in je dashboard. Neem hiervoor contact met ons op.

Made on
Tilda