Chat with us, powered by LiveChat

Wetgeving

Welke verplichtingen heeft jouw organisatie?
Doe de Energiewet Checker!
Overzicht van wet- en regelgevingen
De energiebesparingsplicht geldt voor bedrijven en maatschappelijke instellingen vanaf een bepaald energiegebruik per locatie. Dit is een verbruik van meer dan 50.000 kWh en/of 25.000m³ aardgas.
In het BBL zijn gebouwgebonden maatregelen opgenomen.
De energiebesparingsplicht geldt voor bedrijven en maatschappelijke instellingen vanaf een bepaald energiegebruik per locatie. Dit is een verbruik van meer dan 50.000 kWh en/of 25.000m³ aardgas.
In het BAL zijn proces en faciliteit gebonden maatregelen opgenomen.
Rapportageverplichting voor organisaties die onder de energiebesparingsplicht vallen (een verbruik van meer dan 50.000 kWh en/of 25.000m³ aardgas?). Elke 4 jaar dient hierover gerapporteerd te worden, dit wordt de informatieplicht genoemd.
De EED-auditplicht dient elke 4 jaar uitgevoerd te worden. Deze verplichting geldt voor bedrijven met:
  • meer dan 250 FTE (voltijdse werknemers)
  • of met een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljoen euro en een jaarbalans van ten minste 43 miljoen euro.
Locaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen KWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent) hebben mogelijk een onderzoeksplicht energiebesparing.
De onderzoeksplicht is verbonden aan de energiebesparingsplicht uit het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL).
De CSRD is een verplichting voor grote bedrijven. Deze verplichting geldt wanneer er aan 2 van de volgende 3 criteria voldoet:
1. Het telt 250 of meer medewerkers;
2. Het balanstotaal is meer dan 25 miljoen euro;
3. De netto-omzet is meer dan 50 miljoen euro.
De rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is verplicht voor ondernemingen met meer dan 100 medewerkers. Het omvat de CO2-rapportage over woon-werk en zakelijke reisbewegingen. Deze verplichting geldt vanaf 1 juli 2024.
Deze verplichting vereist dat kantoorgebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. Dit geldt voor kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m². Monumentale panden zijn uitgezonderd. Deze verplichting staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL).
Een verplichte maatregel die valt onder de energiebesparingsplicht. Je dient in het bezit te zijn van een Energieregistratie en Bewakings-systeem en hierover te rapporteren voor de informatieplicht. Deze maatregel geldt vanaf 2023 voor elke branche.
Made on
Tilda