Chat with us, powered by LiveChat

De TEK regeling in begrijpelijke taal

Tegemoetkoming Energiekosten voor energie intensieve mkb-bedrijven
De TEK regeling gaat energie intensieve bedrijven steunen in verband met de stijgende energiekosten. Deze regeling werd begin oktober aangekondigd, samen met de regelingen voor kleine mkb bedrijven en particulieren. Afgelopen vrijdag zijn de details van de regeling vrijgegeven. Hieronder vind je informatie over hoe de regeling er vooralsnog uitziet.

De TEK regeling in het kort

Als energie intensieve mkb-onderneming kun je 50% van een deel van je energiekosten in 2023 terugkrijgen. Dit geldt voor energiekosten boven de gestelde drempelwaardes. Deze drempelwaardes zijn €1,19 per kuub gas en €0,35 per kilowattuur elektriciteit.


De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling zijn als volgt:

  • het verbruik van de onderneming is tenminste 5000m³ gas of 50.000 kWh elektriciteit
  • er zijn maximaal 250 medewerkers in dienst
  • minimaal 12,5%* van de omzet bestaat uit energiekosten

Het maximale vergoedingsbedrag is gelimiteerd op €160.000,-.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/gerichte-ondersteuning-energie-intensief-mkb-met-tek-regeling


*Update november: de voorwaarde van 12,5% van de omzet is aangepast naar 7%.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/11/09/nadere-uitwerking-leidt-tot-aangepaste-regeling-voor-energie-intensief-mkb

Ingang per 1 november

Deze regeling zal (met terugwerkende kracht) vanaf 1 november 2022 gelden en zal lopen tot en met 31 december 2023. Vooralsnog is de verwachting dat uitbetalingen in het tweede kwartaal van 2023 zullen plaatsvinden. Het kabinet kijkt daarom nog naar maatregelen om ondernemers in de tussentijd te ondersteunen.

Voorbeeldcase bakker

Vanwege het hoge energieverbruik, vallen veel bakkerijen onder de energie intensieve mkb bedrijven. Voor dit voorbeeld hebben we het gemiddelde verbruik genomen van een aantal bakkerijen uit onze database. We zien dat een bakker gemiddeld 20.000 kuub gas en 90.000 kilowattuur elektriciteit verbruikt.


Voor deze onderneming geldt dat zij in 2023, uitgaande van de huidige marktprijs*, een energierekening van €124.400,- zal hebben. Haal je hier de kosten onder de drempelwaarde** vanaf, dan blijft er een verschil over van €69.100,-. Via de TEK regeling krijgt deze ondernemer 50% terug van dit verschil. Dit komt neer op een subsidiebedrag van €34.450,- voor deze bakkerij.


Berekening energiekosten en TEK subsidie gemiddelde bakker (20.000 m³ gas & 90.000 kWh):

* Voor de huidige marktprijs zijn we uitgegaan van €2,71 per kuub gas en €0,78 per kWh.

** De drempelprijzen zijn €1,19 per kuub gas en €0,35 per kilowattuur.


Wanneer je dit vergelijkt met de prijzen voor de energiecrisis zal dit voor de ondernemer betekenen dat hij/zij zo’n 4 keer meer gaat betalen voor de energiekosten dan voorheen. Zonder TEK regeling zou dit 6x zoveel zijn.Wil jij als ondernemer grip krijgen op je energiegebruik en je besparingsmogelijkheden in kaart brengen? Dan helpen wij je graag! Neem hiervoor contact met ons op.

Made on
Tilda