Chat with us, powered by LiveChat
Zolder isoleren
Het proces van een zolder isoleren voor meerdere doeleinden
Zolders. Wat moet je er mee? Is het alleen voor de opslag van oude spullen of kun je er ook meer mee doen? Zeker, zolang je maar goed isoleert. Om je zolder goed te isoleren om energie te besparen, moet je de stijgende warmte efficiënt opvangen en behouden. Hierdoor kun je de zolder transformeren in een nuttige opslagplaats, een extra kantoor, of zelfs een nieuwe vergaderruimte.
Deze blog neemt je stap voor stap mee door het proces van een zolder isoleren voor meerdere doeleinden.
Waarom de zolder isoleren?
De zolder isoleren kost tijd en moeite, toch is zolderisolatie voor een grote groep mensen een interessante optie. Hier zijn meerdere redenen voor:
  • Optimale benutting van ruimte:
Je zolder kan dienen als een uitbreiding van je kantoorruimte. Door het te isoleren creëer je een extra werkruimte, vergaderzaal, of zelfs een ontspanningsruimte voor je team.
  • Een effectieve manier van energiebesparing:
Geïsoleerde zolders houden de temperatuur beter onder controle. In de zomer blijft het koeler, terwijl in de winter de warmte beter behouden blijft. Dit vertaalt zich in aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn.
  • Investering in vastgoedwaarde:
Een goed geïsoleerde zolder en dakplaten met isolatie voegen waarde toe aan je bedrijfspand. Het maakt je eigendom aantrekkelijker voor potentiële kopers of investeerders, wat altijd goed is voor je bedrijfsportfolio.

Tip 1: Isoleer de zoldervloer
Wanneer de bovenste verdieping dient als opbergruimte is het zonde om de warmte van de aangrenzende verdieping te verliezen door het plafond en de vloer van de zolder. In dit geval is het installeren van vloerisolatie een belangrijke stap richting energiebesparing. Dit is mogelijk op meerdere manieren.
In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van de kostvriendelijkheid, isolatiewaarde en duurzaamheid van verschillende materialen. Houd er rekening mee dat de specificaties van materialen verschillen op basis van technische specificaties en leveranciers en dat daarom een persoonlijk onderzoek nodig is voor jouw specifieke situatie. Deze tabel is bedoeld als overzicht en indicatie.

Vloerisolatie door middel van glaswol:
Glaswol is ideaal wanneer er een houten framewerk zit in je zoldervloer. Het is uitermate geschikt om tussen houten balken te isoleren. Het beste effect bereik je wanneer je uitgaat van een minimum van 16 centimeter wol en daarover nog een dampscherm installeert. Omdat het een gangbare manier van isoleren is, is deze optie relatief goedkoop.

Het plaatsen van rotswol:
Rotswol, gewonnen uit vulkanisch gesteente, is een goed isolerend middel en houdt daarnaast ook geluid tegen. Het is niet geschikt om op te lopen, waardoor ook hier een extra laag nodig is. OBS-platen zorgen ervoor dat de vloer in dit geval bruikbaar blijft. Wanneer dit is geïnstalleerd, is het een goed isolerend materiaal dat ook nog eens beschermt tegen knaagdieren.

Snelle isolatie met isolatieplaten:
Een alternatief dat in tegenstelling tot de eerste twee opties wel direct beloopbaar is, is het installeren van drukvaste isolatieplaten. De zolder isoleren en afwerken is daarom op deze manier een stuk goedkoper. EPS-isolatieplaten zijn ook nog eens vochtbestendig waardoor ze direct onder de draagvloer gelegd kunnen worden.

Precieze dekking door PUR-spuitisolatie:
Voor snelle zoldervloerisolatie, vooral bij complexe zolders met veel spanten en hoeken, is gespoten PUR een populaire keuze. Het is beloopbaar, vult zelfs de kleinste kieren perfect op, maar houd er rekening mee dat het minder wordt aangeraden vanuit ecologisch oogpunt.

Tip 2: Isoleer het dak
Voor het isoleren van het dak zijn weer verschillende materialen beschikbaar, maar ook de werkwijze kan verschillen:

Dak isoleren van binnenuit:
Wanneer je geen volledige dakrenovatie wilt doen is het mogelijk om de zolder te isoleren van binnenuit. Dit is doorgaans ook de gekozen manier wanneer je besluit de isolatie zelf te gaan aanbrengen. De kosten van het isoleren van het zolderdak liggen tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter (exclusief btw) wanneer je het laat plaatsen. Net zoals bij vloerisolatie zijn er voor het isoleren van het dak van binnenuit meerdere soorten isolatiemateriaal. Dit zijn de populairste opties:
  • Minerale wol
  • Dakisolatieplaten
  • PUR-schuim
  • Papiervlokken
  • Houtwol

Dak isoleren aan de buitenkant:
Dit is precisiewerk en een stuk gevaarlijker, waardoor het belangrijk is om hier een professional voor in te schakelen. Het dak isoleren van de buitenkant is vooral geschikt voor een volledige renovatie en dus ideaal in combinatie met nieuwe dakbedekking. Ook verlies je geen ruimte aan de binnenzijde. Het installeren van dit materiaal is duurder dan bij de zolder isoleren van binnenuit. Denk hierbij aan 40 tot 100 euro (exclusief btw) per vierkante meter. Hier komen eventueel ook nog de kosten van nieuwe dakbedekking bovenop. De populairste isolatiematerialen voor dit proces zijn:
  • EPS Isolatieplaten
  • PUR Isolatieplaten
  • PIR Isolatieplaten
Tip 3: Isoleer de ramen
Meestal is de zolder de laatste ruimte die toekomt aan renovatie, waardoor hier ook het meeste oude glas te vinden is. Met je inmiddels mooi geïsoleerde vloer en zolder voorkom je op deze manier verdere gas verspilling:
  • Vervang ramen van enkel- of dubbelglas door HR+++ of triple glas: dit is natuurlijk verreweg de beste manier om glas te isoleren, echter is dit een forse investering. Wanneer dit niet financieel haalbaar is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
  • Hang dikke gordijnen voor de ramen gedurende de nacht: hierdoor komt de kou niet direct binnen. Echter zijn veel zolderramen schuin en moet er misschien een extra stang worden aangebracht waardoor het gordijn dicht bij het raam blijft.
  • Installeer raamfolie: hiermee bespaar je ongeveer 12 m³ gas per jaar per vierkante meter enkel glas en 4m³ gas per jaar per vierkante meter dubbelglas.
Het isoleren van je zolder is niet alleen een slimme investering voor je energierekening, maar ook voor de waarde van je pand en de optimalisatie van je ruimte. Of je nu kiest voor glaswol, rotswol, isolatieplaten of gespoten PUR-schuim voor je vloerisolatie, of je besluit je dak van binnenuit of buitenaf te isoleren, elke stap draagt bij aan een duurzamere en efficiëntere werkplek.

Meer dan alleen je zolder isoleren?
Onze onafhankelijke adviseurs kijken specifiek naar uw situatie en helpen je een besluit te nemen over de meest geschikte isolatie voor jouw bedrijf. Echter, er zijn meer manieren om drastisch geld te besparen op je elektra en gasrekening.
Bij EnergiePartners kun je energie besparen op kantoor met doelgericht advies. Het doel is hierbij om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je energieverbruik te verminderen, daardoor je energiekosten te verlagen en zo minder CO₂ uit te stoten. We kijken met je mee naar jouw volledige energieplaatje. Er komt een adviseur op locatie om alle installaties te bekijken; van verwarming, tot ventilatie, tot isolatie. Samen stellen we concrete, haalbare doelstellingen op zodat je uiteindelijk een realistisch besparingsplan hebt.
Dit besparingsplan vind je terug in een alles-in-één platform, waar je niet alleen je besparingsopties ziet, maar ook inzicht krijgt in je verbruiken. Door de grafieken af te lezen zie je precies wat er dag tot dag in jouw onderneming gebeurt. Zijn er onverwachte verbruiken of neemt het verbruik opeens veel toe? Dan laten we je dit meteen weten. Zo voldoe je aan de wetgeving, druk je je energiekosten en help je mee aan een betere wereld.
Of je nu een mkb'er bent, een onderneming met meerdere vestigingen of een partner, we ondersteunen je graag. Heb je interesse in een op maat gemaakt advies? Neem dan contact met ons op.
Heb je nog vragen? Plan een afspraak in met Fulco
Fulco Barth - Accountmanager bij EnergiePartners
Made on
Tilda