Chat with us, powered by LiveChat
Warmteterugwinning ventilatie:
Het effectief behoud van de temperatuur binnen
In de koude wintermaanden is het behouden van een aangename temperatuur in je bedrijfspand een uitdaging. Naast de traditionele verwarmingsmethoden zoals radiatoren en vloerverwarming, speelt ventilatie een cruciale rol in het handhaven van een gezond binnenklimaat. Echter, zonder het juiste systeem voor warmteterugwinning gaat er veel kostbare warmte verloren. In dit artikel duiken we in de wereld van warmteterugwinning ventilatie, verkennen we verschillende technische aspecten en bespreken we de diverse mogelijkheden voor het optimaliseren van de verwarmingsprestaties in jouw pand.
Waarom is warmteterugwinning van ventilatie belangrijk?
Afgevoerde lucht gaat in de meeste gevallen rechtstreeks naar buiten. Logischerwijs moet er voor de lucht die je afzuigt ook weer worden aangevuld. Wanneer hier geen systeem voor is komt die lucht waarschijnlijk binnen via deuren, ramen, kieren en spleten en gaat de warme lucht verloren. Een andere mogelijkheid is dat je ventilatiesysteem ook nieuwe lucht toevoert. De nieuwe lucht moet in beide gevallen weer worden opgewarmd door jouw verwarmingssysteem. Door warmteterugwinning van de ventilatielucht toe te passen ga je dit tegen en bespaar je veel gas.
Welke soorten WTW-units zijn beschikbaar en hoe werken ze?
Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor warmteterugwinning, elk met zijn eigen rendement. Enkele veelgebruikte modellen leggen we graag voor je uit:
Twin-coils:
In dit warmteterugwinningsysteem zijn twee spoelen (coils) parallel aan elkaar geplaatst. Wel blijven ze gescheiden, om te voorkomen dat de in- en uitlaatlucht met elkaar mengen. Terwijl de binnenlucht door de ene spoel stroomt, geeft het zijn warmte af aan de spoel. Deze warmte wordt overgedragen aan een warmtedrager, zoals water of een ander medium dat door het systeem circuleert. De warmte die de warmtedrager borgt wordt vervolgens overgedragen aan de lucht die opgewarmd moet worden.
Doordat er twee verschillende spoelen zijn is deze techniek goed toe te passen in veel situaties. Zelfs wanneer de in- en uitvoer van lucht niet dicht bij elkaar in de buurt liggen, kunnen de spoelen ver uit elkaar, nog steeds hun werk doen.

Kruisstroomwisselaars:
Hierbij bewegen de inkomende en uitgaande luchtstromen loodrecht op elkaar, wat zorgt voor efficiënte warmteoverdracht. Hierbij kruist de warme binnenlucht de koude buitenlucht, zonder te vermengen. Omdat de luchtstromen elkaar kruisen, vindt er warmteoverdracht plaats tussen de binnen- en buitenlucht via de platen of lamellen. De warmte in de binnenlucht wordt overgedragen aan de platen en vervolgens aan de verse buitenlucht. Zo ontstaat er warmteterugwinning van de ventilatie.

Een kruisstroomwisselaar heeft het hoogste rendement van deze drie WTW-units. Echter is de capaciteit niet erg hoog en is deze installatie al snel te groot, waardoor dit bij grotere ruimtes niet altijd aan te raden is.
Warmtewielen:
Een warmtewiel is een systeem waarbij een roterend wiel warmte overdraagt tussen de twee luchtstromen. Het warmtewiel is gemonteerd op een as en draait continu tussen de inlaat- en uitlaatluchtstromen. De warme, vervuilde lucht geeft zijn warmte af aan het wiel, waardoor de temperatuur hiervan stijgt. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de verse buitenlucht, voordat het naar binnen wordt geblazen.
Er is niet met 100% zekerheid te zeggen dat er geen menging van deeltjes in de luchtstromen is. Wel is deze installatie relatief gemakkelijk toe te voegen aan een luchtbehandelingskast en geeft het een hoog rendement.

WTW-units in vergelijking: een overzicht
De informatie uit het vorige kopje helpt ons om een overzicht te maken van rendementen, hoe secuur alle lucht ververst wordt en in hoeveel situaties de warmteterugwinning van ventilatie is toe te passen. Wanneer we dit naast elkaar zetten komen we uit op het volgende overzicht:

De kosten van warmteterugwinning ventilatie
De kosten van de besproken WTW-units variëren aanzienlijk. Twin-coil systemen hebben doorgaans lagere initiële kosten, wat aantrekkelijk kan zijn voor budgetbeperkingen. Kruisstroomwisselaars vallen in het midden van het kostenbereik, bieden een goede balans tussen efficiëntie en kosten. Warmtewielen hebben hogere initiële kosten, maar de investering kan zich op lange termijn terugbetalen door het hoge rendement en energiebesparingen. Doordat de plaatsing op elke plek zo uiteen loopt is het moeilijk om een schatting van de kosten te geven. Doorgaans moet je denken aan bedragen tussen de 10.000 en 30.000 euro afhankelijk van welk warmteterugwinsysteem je kiest en wie de units installeert. Het is cruciaal om niet alleen naar initiële kosten te kijken, maar ook naar factoren zoals energie-efficiëntie en onderhoudskosten bij het maken van een weloverwogen keuze.
Meer dan alleen WTW-units installeren?
Onze onafhankelijke adviseurs kijken specifiek naar uw situatie en helpen je een besluit te nemen over de meest geschikte warmteterugwinning voor jouw bedrijf. Echter, er zijn meer manieren om drastisch geld te besparen op je elektra en gasrekening.
Bij EnergiePartners kun je energie besparen op kantoor met doelgericht advies. Het doel is hierbij om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je energieverbruik te verminderen, daardoor je energiekosten te verlagen en zo minder CO₂ uit te stoten. We kijken met je mee naar jouw volledige energieplaatje. Er komt een adviseur op locatie om alle installaties te bekijken; van verwarming, tot ventilatie, tot isolatie. Samen stellen we concrete, haalbare doelstellingen op zodat je uiteindelijk een realistisch besparingsplan hebt.
Dit besparingsplan vind je terug in een alles-in-één platform, waar je niet alleen je besparingsopties ziet, maar ook inzicht krijgt in je verbruiken. Door de grafieken af te lezen zie je precies wat er dag tot dag in jouw onderneming gebeurt. Zijn er onverwachte verbruiken of neemt het verbruik opeens veel toe? Dan laten we je dit meteen weten. Zo voldoe je aan de wetgeving, druk je je energiekosten en help je mee aan een betere wereld.
Of je nu een mkb'er bent, een onderneming met meerdere vestigingen of een partner, we ondersteunen je graag. Heb je interesse in een op maat gemaakt advies? Neem dan contact met ons op.
Heb je nog vragen? Plan een afspraak in met Fulco
Fulco Barth - Accountmanager bij EnergiePartners
Made on
Tilda