Chat with us, powered by LiveChat

Verwarmen met airco: 3 voor- en nadelen

Het traditionele beeld van airconditioning is dat het ons verkoeling biedt op de warmste zomerdagen. Wat veel mensen niet beseffen is dat moderne aircosystemen ons nu ook helpen om weer op te warmen op de koudste winterdagen! Verwarmen met airco is niet alleen snel, het is ook nog eens heel erg efficiënt en zorgt ervoor dat je de temperatuur per ruimte gemakkelijk inregelt. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van verwarmen met airco en geven we inzicht in de kosten.

De voordelen van verwarmen met airco

Er kleven veel voordelen aan het verwarmen met airco. Dit is natuurlijk ook de reden dat dit razend populair aan het worden is. We lichten de belangrijkste voordelen voor je uit:

  1. Goedkoop verwarmen zonder gas

Een airco is in de basis niets anders dan een luchtwarmtepomp, wat het een zeer efficiënte verwarmer maakt. De technologie haalt warmte uit de omgevingslucht, warmt deze nog iets op en verplaatst de warme lucht dan naar binnen, waardoor het minder energie kost dan andere elektrische verwarmers. Zelfs als je de omzetting van gas naar elektriciteit in acht neemt, is een airconditioner efficiënter dan het verwarmen met gas. Daardoor levert deze methode van het verwarmen van je huis zonder gas in principe altijd een besparing op. Echter, deze besparing is het grootst wanneer je losse ruimtes verwarmt en niet het gehele huis.

2. Milieuvriendelijke optie

Omdat airconditioningsystemen warmte uit de omgeving halen in plaats van deze te genereren, stoten ze minder broeikasgassen uit. Dit maakt ze een milieuvriendelijkere keuze voor verwarming, wat bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Ook gaan ze bij goed onderhoud lang mee: zo’n 15 jaar. Hierbij gaan we ervan uit dat de filters regelmatig schoongemaakt worden. De groenste manier van verwarmen met airco is door te verwarmen met airco en zonnepanelen. Op dagen dat er weinig licht is, werkt dit het beste voor kleinverbruikers die kunnen salderen. Op dagen dat je de directe zonne-energie verbruikt, zorg je dat alle elektriciteit die je verbruikt ook op een schone manier is opgewekt.

3. Snelle en gelijkmatige verwarming van de kamer

Airco’s kunnen snel warmte leveren en zorgen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte. Dit in tegenstelling tot sommige traditionele verwarmingssystemen die tijd nodig hebben om op te warmen en waarbij temperatuurverschillen in huis kunnen optreden. Hierdoor is het mogelijk om een ruimte relatief snel op te warmen en hoeft deze niet de hele tijd aan te staan, wat het ideaal maakt om te verwarmen met airco in de winter.

De nadelen van verwarmen met airco

Ondanks de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het verwarmen met airco. We zetten ze voor je op een rijtje:


  1. Combinatie met andere verwarmingssystemen is niet mogelijk

Waar bij een warmtepomp een gemakkelijke combinatie te maken is met vloer- of andere laagtemperatuurverwarming is dit bij de airco niet mogelijk. In principe is dit niet nodig in de meeste omstandigheden. Wel is het zo dat in extreem lage temperaturen, waar het peil daalt tot rond of onder het vriespunt, de efficiëntie van de airco afneemt. Daarom kan het op dat moment in sommige gevallen voordeliger zijn om met gas te verwarmen. In de meeste gevallen hangen mensen een airco op zonder het oude cv-systeem te verwijderen, daarom is het in dit geval geen inherent nadeel, maar eerder een overweging waar rekening mee gehouden moet worden.

2. Een airco maakt geluid

Op het moment dat de airco moet aantrekken om de ruimte op temperatuur te krijgen, hoor je dit nadrukkelijker dan bij traditionele verwarmingssystemen. Na het bereiken van de gewenste temperatuur, schakelt de airco doorgaans over naar een stille werkingsmodus. In het geval van de stilste modellen is het geluidsniveau ongeveer 19 decibel (dB), wat overeenkomt met het geritsel van bladeren in de wind. Dit nadeel van verwarmen met airco is niet anders dan bij het koelen met het apparaat, waar veel mensen mee bekend zijn.

3. De kosten voor de aanschaf zijn hoog

De aanschaf van een airco voor één ruimte is al snel rond de 1500 euro, al is de precieze prijs afhankelijk van de grootte van de kamer en de gewenste capaciteit. Doordat veel airconditioners slechts één ruimte koelen of verwarmen, lopen de kosten snel op. Echter, het is ook mogelijk om met een multi-split airco meerdere binnenunits te plaatsen met een enkele buitenunit. Voor een multi-split airco betaal je ongeveer 3000 tot 5500 euro afhankelijk van hoeveel ruimtes je wilt meenemen. Voor verwarming met airco lopen de kosten dus sterk uiteen, echter is het door de besparingen wel goed terug te verdienen.

Verwarmen met airco: kosten samengevat

Voor het verwarmen met airco is een splitunit nodig, er is hierbij keuze uit een enkele splitairco of een multi splitairco. Waarbij het grootste verschil is dat de eerste één kamer verwarmt en de laatste meerdere. Ook is het belangrijk om de airco door een gecertificeerd installateur te laten plaatsen en zitten er installatiekosten bij inbegrepen.

Ondanks dat er investeringskosten zijn is dit natuurlijk terug te verdienen door de besparingen op de energierekening.

* Gemiddeld dagelijks verbruik van één huishouden met drie mensen

** Bij verwarming gedurende zes maanden

Meer dan alleen duurzaam verwarmen?

Er zijn dus veel voor- en nadelen te overwegen voor je overgaat op verwarmen met airco. Onze onafhankelijke adviseurs kijken specifiek naar uw situatie en helpen je een besluit te nemen over de efficiëntste vorm van verwarming voor jouw bedrijf. Echter, er zijn meer manieren om drastisch geld te besparen op je elektra en gasrekening.


Bij EnergiePartners kun je energie besparen op kantoor met doelgericht advies. Het doel is hierbij om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je energieverbruik te verminderen, daardoor je energiekosten te verlagen en zo minder CO₂ uit te stoten. We kijken met je mee naar jouw volledige energieplaatje. Er komt een adviseur op locatie om alle installaties te bekijken; van verwarming, tot ventilatie, tot isolatie. Samen stellen we concrete, haalbare doelstellingen op zodat je uiteindelijk een realistisch besparingsplan hebt.


Dit besparingsplan vind je terug in een alles-in-één platform, waar je niet alleen je besparingsopties ziet, maar ook inzicht krijgt in je verbruiken. Door de grafieken af te lezen zie je precies wat er dag tot dag in jouw onderneming gebeurt. Zijn er onverwachte verbruiken of neemt het verbruik opeens veel toe? Dan laten we je dit meteen weten. Zo voldoe je aan de wetgeving, druk je je energiekosten en help je mee aan een betere wereld.


Of je nu een mkb'er bent, een onderneming met meerdere vestigingen of een partner, we ondersteunen je graag. Heb je interesse in een op maat gemaakt advies? Neem dan contact met ons op.

Heb je nog vragen? Plan een afspraak in met Fulco
Fulco Barth - Accountmanager bij EnergiePartners
Made on
Tilda