Chat with us, powered by LiveChat

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ONDERZOEKSPLICHT ENERGIEBESPARING

Of je nu een ondernemer bent die alleen aan wetgeving wilt voldoen, je energiekosten wil verlagen of meer wil bijdragen aan een duurzame toekomst, deze blog geeft je de inzichten die je nodig hebt. Laten we samen ontdekken wat de onderzoeksplicht inhoudt en hoe jouw onderneming hiervan kan profiteren.

Wat is de onderzoeksplicht energiebesparing?

De onderzoeksplicht energiebesparing noodzaakt bedrijven om elke vier jaar onderzoek te doen naar mogelijke energiebesparende maatregelen binnen hun organisatie. Dit is een belangrijke stap om niet alleen de energiekosten te verlagen, maar ook om een duurzamere toekomst te ondersteunen.

Voor wie geldt de onderzoeksplicht?

De onderzoeksplicht geldt voor bedrijven en instellingen met een aanzienlijk energieverbruik per locatie. Dit betekent dat als jouw onderneming jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas (equivalent) verbruikt per locatie, jij onder deze verplichting valt. Het gaat hierbij specifiek om het verbruik per locatie, dus niet om het totale verbruik van je hele bedrijf. Naast dit verbruik moet jouw bedrijf ook een milieubelastende activiteit uitvoeren, dit is een activiteit die nadelige gevolgen heeft op het milieu, zoals omschreven in hoofdstuk 3 van het Bal, van de Omgevingswet. (voeg hier de definitie toe, en controleer met mans of het klopt of niet). Wij kunnen helpen bij het bepalen of je bedrijf een onderzoeksplicht heeft. Benieuwd of jouw bedrijf aan nog meer energiewetgeving moet voldoen? Probeer dan onze (gratis) wetchecker.

Hoe kun je voldoen aan de onderzoeksplicht?

Als ondernemer houdt de onderzoeksplicht in dat je actief onderzoek moet doen naar mogelijkheden om energie te besparen binnen jouw bedrijf. Dit betekent dat je alle mogelijke maatregelen moet overwegen die kunnen bijdragen aan energiebesparing en CO2-reductie. Daarnaast ben je verplicht een plan te maken voor de implementatie van deze maatregelen. Het biedt een mogelijkheid om niet alleen je energierekening te verminderen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere planeet.

Wat moet er precies in het onderzoeksrapport staan?

Het onderzoeksrapport dat je moet opstellen, moet verschillende componenten bevatten. In deze infographic lees je wat er in het rapport komt te staan:

Hoe rapporteer je de onderzoeksplicht?

Als ondernemer rapporteer je de onderzoeksplicht door jouw onderzoeksrapport in te dienen bij het e-loket van RVO. Hiervoor heb je een “e-Herkenningsmiddel” niveau 2+ of hoger nodig. Je dient de bedrijfsgegevens en het energiegebruik van de locatie te vermelden. Dit omvat alle relevante informatie over jouw bedrijf en het energieverbruik op de specifieke locatie. Daarnaast moeten de bijlagen worden toegevoegd, waaronder de resultaten van de isolatie scans en de analyse van de aandrijfsystemen.


Na het indienen van je rapportage bij het e-loket van RVO, wordt deze gecontroleerd door de omgevingsdienst van de locatie van jouw bedrijf. Als jouw rapportage is goedgekeurd, ontvang je een bevestiging. Daarna kun je aan de slag met de implementatie van de energiebesparende maatregelen die je in je rapport hebt opgenomen. Dit is niet alleen een stap richting een duurzamer bedrijf, maar kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.

Waarom is de onderzoeksplicht zo belangrijk?

Het niet voldoen aan de onderzoeksplicht kan leiden tot sancties van de overheid, variërend van waarschuwingen tot dwangsommen. Het is dus van groot belang dat je als ondernemer tijdig en correct voldoet aan de onderzoeksplicht. Dit voorkomt mogelijke boetes en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Bereid je goed voor door je energiegebruik te begrijpen en besparingsmogelijkheden te identificeren, bijvoorbeeld door een energieaudit of met hulp van een energieadviseur.

Gebruikmaken van subsidies

Er zijn subsidies zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) die je kunnen helpen bij de kosten. Deze biedt een aftrekpost van 45,5% van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen. Onderzoek en benut deze subsidies om kosten te besparen. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van subsidies? Neem dan contact op met onze subsidie-expert Kirsten, zij helpt je graag verder.

Wat kan EnergiePartners voor jouw bedrijf betekenen?

Veel van onze klanten profiteren van energiebesparing. Neem bijvoorbeeld een producent van luchtbehandelingskasten, die een besparing van maar liefst 25% heeft gerealiseerd door efficiëntere apparatuur en processen in te voeren. En een groepsaccommodatie die 26% heeft bespaard door de isolatie te verbeteren en energiezuinige apparatuur te gebruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe energiebesparing niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Tot slot

Het voldoen aan de onderzoeksplicht energiebesparing is een belangrijke verantwoordelijkheid voor jouw onderneming. Hoewel het misschien een uitdagende taak lijkt, biedt het ook veel kansen. Door energiebesparende maatregelen te onderzoeken en te implementeren, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook je impact op het milieu verminderen en bijdragen aan de landelijke doelstellingen voor energiebesparing en CO2-reductie.

Heb je nog vragen? Plan een afspraak in met Fulco
Fulco Barth - Accountmanager bij EnergiePartners
Made on
Tilda