Chat with us, powered by LiveChat

Led verlichting op kantoor: hoeveel bespaar je ermee?

Er verschijnen steeds meer hippe kantoren waarbij er veel nadruk ligt op de omgeving, sfeer en het comfort van de werkplek. Uit vele onderzoeken blijkt dan ook dat een goede werkplek de fysieke en mentale gezondheid van werknemers aanzienlijk verbetert. Zo wijst een onderzoek van L. Bergefurt van de TU Delft uit dat levels van concentratie en stress sterk samenhangen met de hoeveelheid licht die binnenkomt op een kantoor. Het is hierbij van belang dat er goede stoelen aanwezig zijn, er voldoende pauze wordt genomen, maar ook dat er verlichting is die daglicht zo goed mogelijk nabootst.
De felste kantoorverlichting verlichting werd een aantal jaren geleden vaak geassocieerd met halogeenverlichting. Echter is ledverlichting voor kantoren nu beschikbaar in alle soorten en maten, met zakelijke led verlichting bespaar je al snel honderden euro’s vergeleken met andere soorten verlichting. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden er zijn en hoeveel geld je bespaart door ledverlichting op kantoor te installeren. Blijf lezen en stap met ons in de heldere wereld van ledverlichting.n.

Hoe herken je of je ledverlichting hebt op kantoor?

De verlichting op kantoor is voor veel mensen een bijzaak. Als alles het doet, gaat hier geen aandacht naartoe en mensen merken het pas op als er iets niet werkt. Hierdoor zijn we ons vaak niet bewust van welke soort verlichting er überhaupt hangt. Lampen die vaak voorkomen als kantoorverlichting zijn downlightlampen, (rail)spots en tl-buizen. Voel je dat de lamp te warm is om aan te raken? Dan heb je in ieder geval niet te maken met een ledlamp. Een veiligere manier van checken is door eens goed naar de lampen te kijken:

Downlightlampen en halogeen spots herkennen

Van downlightlampen en halogeen (rail)spots is vaak wel bekend dat er een led alternatief is. Je herkent oude lampen door een gloeidraad die door de lamp loopt. Het gaat hierbij om een enkele gloeidraad. Lopen er meerdere draden in een krulpatroon door de lamp? Dan hebben we hoogstwaarschijnlijk te maken met een moderne ledlamp. Deze draden zijn in dit geval decoratief. Deze decoratieve lampen gebruiken vaak iets meer elektriciteit dan de simpelste modellen, maar zijn erg zuinig in vergelijking met halogeenspots. Je ziet hiervan een voorbeeld op de onderstaande foto.

De conventionele TL-buis herkennen

Vooral van Tl-buizen is men er vaak niet van op de hoogte dat er een energiezuiniger alternatief is: namelijk led-tubes. Om goed uit te leggen wat het verschil is, moeten we een klein stukje terug in de tijd. TL is een afkorting voor “tube lights”, wat letterlijk beschrijft wat er in je kantoor hangt. Deze verlichting is een soort fluorescentielamp, dat licht geeft door het verwarmen en verbranden van gassen. Om dit proces in gang te zetten was er eerst een starter nodig die aanslaat bij het omzetten van de lichtknop. Conventionele tl-buizen herken je aan het ijzeren uiteinde en een kleine aparte starter in de armatuur.

Hoogfrequente TL-buizen herkennen

De volgende ontwikkeling in de wereld van TL-verlichting was een hoogfrequente TL buis. Deze buis herken je opnieuw door de ijzerkleurige uiteinden, maar dit keer vind je er geen starter. Deze lamp wordt namelijk aangestuurd door een elektronisch voorschakelapparaat, waardoor deze energiezuiniger is dan zijn voorganger. Een voorbeeld van de ijzeren uiteinde zie je op de foto. Het zuinigste alternatief van de TL buis die er nu te krijgen is, is een led tube, te herkennen aan een relatief lang plastic uiteinde. Deze past over het algemeen in oude armaturen wanneer er een koppelstuk tussen komt. Ook zijn er speciale led armaturen verkrijgbaar.

Wat zijn de kosten van een ledlamp per uur?

Bij elke verandering komen er initiële kosten kijken, maar op korte termijn valt er met kantoorverlichting led drastisch geld te besparen. Om een goed beeld te schetsen van de kosten van led lampen kantoor in vergelijking met andere verlichting hebben we een overzicht voor je gemaakt. Vaak houdt men hun oude verlichting omdat ze willen wachten tot het kapot gaat, toch verdien je het dusdanig snel terug dat het interessant is om zo snel mogelijk over te gaan naar led. Bekijk hier de besparingen die je jaarlijks behaald door het installeren van ledverlichting op kantoor.

Tips voor maximaal energie besparen op kantoor

Door ledverlichting te installeren op kantoor valt er een grote besparing te behalen. Toch zijn er nog meer besparingen mogelijk dan alleen zuinige lampen als we ook kijken naar de energiezorg. Er blijven namelijk vaak lampen branden, die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Hierbij twee tips voor maximale energiebesparing met een goed lichtplan op kantoor, zodat je kantoorlampen goed staan afgesteld.

Installeer bewegingsmelders in weinig gebruikte ruimtes

In diverse ruimten waar voor bepaalde tijdsbestekken geen mensen aanwezig zijn, zoals magazijnen, opslagruimtes, sanitair, vergaderruimtes en bepaalde kantooromgevingen, kan het implementeren van aanwezigheidsdetectoren, ook wel bekend als bewegingsmelders, aanzienlijke voordelen opleveren. Deze detectoren maken gebruik van geavanceerde sensoren om te bepalen of er zich iemand in de ruimte bevindt. Indien dit niet het geval is, schakelt deze de verlichting automatisch uit na verloop van een vooraf ingestelde tijd, waardoor onnodige energiekosten worden voorkomen.


Een enkele bewegingsmelder kan doorgaans verbonden worden met ongeveer 10 armaturen, wat de efficiëntie van de verlichting reguleert op basis van de daadwerkelijke aanwezigheid van personen. Deze maatregel heeft niet alleen een directe impact op de energie-efficiëntie, maar draagt ook bij aan het verminderen van het sluipverbruik. Als gevolg hiervan kan het gemiddelde sluipverbruik aanzienlijk afnemen, wat vaak resulteert in een besparing van ongeveer 20% op de elektriciteitsrekenin

Gebruik meerdere schakelgroepen

In sommige gevallen bedient een enkele lichtschakelaar alle verlichting in een uitgestrekte ruimte of zelfs op een hele verdieping. Een zo goed mogelijke aanpak zou zijn om de verlichting nauwkeuriger af te stemmen op de aanwezigheid van mensen en de specifieke behoefte aan verlichting. Dit bereik je door het implementeren van meerdere lichtschakelgroepen, die elk individueel te bedienen zijn met standaard schakelaars. Een aanbevolen verdeling is het installeren van zowel een raamzijde-groep als een binnenzijde-groep.


In de praktijk betekent dit dat de groep die dicht bij de ramen zit minder vaak aan hoeft te staan, aangezien natuurlijk licht in veel gevallen voldoende is. Het stimuleren van het bewust uitschakelen van deze groep wanneer de omstandigheden dit toelaten is soms lastig. Het is daarom aan te raden om schakelaars op een zodanige manier te plaatsen dat ze niet te dicht bij elkaar liggen. Vooral bij handschakelaars, om te voorkomen dat met één enkele druk op de knop alle verlichting in één keer wordt ingeschakeld. Dit bevordert een meer doelgericht gebruik van verlichting en draagt bij aan het optimaliseren van energie-efficiëntie binnen de ruimte.

Meer dan led verlichting kantoor: wil je graag een volledig op maat gemaakt energieadvies?

Kantoor led verlichting scheelt op jaarlijkse basis honderden euro’s. Echter, er zijn meer manieren om drastisch geld te besparen op je elektra en gasrekening. Bij EnergiePartners kun je energie besparen op kantoor met doelgericht advies. Het doel is hierbij om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je energieverbruik te verminderen, daardoor je energiekosten te verlagen en zo minder CO₂ uit te stoten.


We kijken met je mee naar jouw volledige energieplaatje. Er komt een adviseur op locatie om alle installaties te bekijken; van verwarming, tot ventilatie, tot isolatie. Samen stellen we concrete, haalbare doelstellingen op zodat je uiteindelijk een realistisch besparingsplan hebt.


Dit besparingsplan vind je terug in een alles-in-één platform, waar je niet alleen je besparingsopties ziet, maar ook inzicht krijgt in je verbruiken. Door de grafieken af te lezen zie je precies wat er dag tot dag in jouw onderneming gebeurt. Zijn er onverwachte verbruiken of neemt het verbruik opeens veel toe? Dan laten we je dit meteen weten. Zo voldoe je aan de wetgeving, druk je je energiekosten en help je mee aan een betere wereld.


Of je nu een mkb'er bent, een onderneming met meerdere vestigingen of een partner, we ondersteunen je graag. Heb je interesse in een op maat gemaakt advies? Neem dan contact met ons op.

Heb je nog vragen? Plan een afspraak in met Fulco
Fulco Barth - Accountmanager bij EnergiePartners
Made on
Tilda