Een flinke stap op weg naar het landelijk doel van 49% CO2-reductie in 2030.
Deze 23% betreft het spreekwoordelijke laaghangend fruit. Het gaat louter om maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Veel bedrijven zijn wettelijk verplicht deze maatregelen door te voeren.
De helft van de besparing halen bedrijven door energieverspilling in hun bedrijf te stoppen. Zo blijkt uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd dat meer dan de helft van de bedrijven flink op hun gasverbruik bespaart door de kloktijden en de temperaturen van hun verwarming goed in te stellen.
De andere helft besparen bedrijven door nieuwe technieken toe te passen, zoals het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.
Vanuit financieel oogpunt is energie besparen een goed idee. De gemiddelde terugverdientijd van de maatregelen bedraagt 1,7 jaar. Het stoppen van energieverspilling heeft een terugverdientijd van hooguit een paar maanden. Maar ook de gemiddelde terugverdientijd van technische maatregelen is met 2,6 jaar kort.
Per bedrijf bedraagt de benodigde investering gemiddeld €12.000. Met zo'n 150.000 bedrijven in Nederland die verplicht zijn deze maatregelen uit te voeren, een mooie aanjager van 1,8 miljard euro van een duurzame economie.
Zonnepanelen zijn goed voor nog eens 14% mogelijke extra CO2-reductie bij bedrijven. Zonnepanelen zijn niet verplicht, maar vrijwel elke onderneming is geïnteresseerd om de stroom die zij gebruikt zelf op te wekken. Nog lang niet alle bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak liggen, dus ook daar ligt nog flinke potentie.