Chat with us, powered by LiveChat

Start van de herfst:
5 tips om je gasverbruik te verlagen

De herfst is van start. De tijd waarin de bladeren weer van de bomen vallen. En waarin je tijdens een wandeling kan genieten van de enorme variatie aan kleuren in het bos. Maar ook de tijd dat het weer wat natter en vooral kouder wordt. De verwarmingen gaan dan ook weer steeds vaker aan.
Ook in de EnergiePlanners van onze klanten, waarin we de data van elektra- en gasverbruik direct kunnen koppelen, zien we deze stijging in verbruik al terug. Met de huidige energieprijzen betekent dit ook een aanzienlijke verhoging in de kosten. Daarom geven wij 5 tips om je gasverbruik te verlagen, gebaseerd op de besparingsmogelijkheden die onze adviseurs het meest zien bij onze mkb klanten.

Tip 1 - Stel de thermostaat goed in

Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat hun thermostaat goed is afgesteld. Toch merken wij dat hier nog veel winst te behalen valt. Zelfs wanneer deze is ingesteld door een installateur. In de verbruiksdata zien we vaak terug dat ruimtes buiten werktijden onbewust nog verwarmd worden. We adviseren dan ook om eens goed na te gaan of dit ook voor jouw bedrijf geldt.

Tip 2 - Minder warm stoken

Het is misschien wat standaard, maar ook het verlagen van de temperatuur kunnen we niet onbenoemd laten. Het verlagen van de verwarming, al doe je dit maar een halve graad, zorgt direct voor minder verbruik. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het eerder verlagen van de verwarming in je bedrijf. Als iedereen om 17u het pand verlaat, is het misschien niet nodig om de verwarming vol aan te laten tot 17u. Vooral niet in de wat beter geïsoleerde panden.

Tip 3 - Isoleer CV-leidingen

De warmte die je produceert wil je zo efficiënt mogelijk gebruiken. Het verlies van warmte via leidingen die deze warmte op de plek van bestemming brengen, bijvoorbeeld van je CV-ketel naar de radiatoren in je kantoor, is dan ook zonde. Leidingen die bijv. boven systeemplafonds lopen kunnen beter geïsoleerd worden zodat deze minder warmte onderweg verliezen. Je kunt dit laten uitvoeren door een installatiebedrijf. Maar als je handig bent, kun je dit eventueel ook zelf doen door buisisolatie bij de bouwmarkt te halen.

Tip 4 - Voorkom warmteverlies

Het onnodig openlaten van ramen en deuren zijn hiervan voor de hand liggende voorbeelden. Ook het ontbreken van goede raamisolatie zorgt voor een hoop warmteverlies in de winter. Voor enkelglas kan raamfolie hier een oplossing bieden. Daarnaast kan warmteverlies ontstaan bij je radiatoren. Zorg ervoor dat deze vrij staan, zodat de warmte goed afgeven wordt aan de ruimte. Gebruik radiatorfolie achter actieve radiatoren om te voorkomen dat de warmte via de (buiten)muren verdwijnt.

Tip 5 - Meet wat je verbruikt

Inzicht geeft je duidelijkheid. Door het meten van je gasverbruik, maar ook je elektraverbruik, krijg je eenvoudig inzicht in onnodig verbruik. Inzicht die je anders niet zou hebben en die je veel kan opleveren. Ook zie je direct terug wat de door jou uitgevoerde maatregelen voor effect hebben op jouw verbruik.

Daarnaast kun je eens een energieadviseur bij je bedrijf langs laten komen om met je mee te denken waar je nog verder op kunt besparen. Hij/Zij kan dan direct met je meekijken of je aan de voor jouw geldende wetgeving omtrent energie voldoet.


Heb je vragen over deze tips of wil je graag advies ontvangen van één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Made on
Tilda